Jdi na obsah Jdi na menu
 


Havířovský Akrobat 2006 - F2B

1. 10. 2006

V sobotu 7.10. 2006 pořádáme soutěž upoutaných akrobatů F2B na naší modelářské dráze pro upoutané modely pod Letním kinem.Tuto soutěž jsme na žádost Svitavských modelářú o týden posunuli, neboť v tomto termínu pořádají setkání upoutaných modelářů.

 Je to již pátý ročník, každý ročník má dvě kola (jarní a podzimní). Tím se nemůže pochlubit v této kategorii žádný pořadatel, v zemi naší, ani zřejmě v zemích okolních.

 Tato soutěž je opravdu velice oblíbená, snad o tom svědčí i to, že zde máme mnohdy větší účast soutěžících, než na Mistrovství republiky, a někdy i mnohonásobně větší, než na Světovém poháru v jednom nejmenovaném městě v Čechách (zainteresovaní vědí).

 Celý seriál soutěží vznikl v roce 2001, to jsem  víceméně z hecu uspořádal tzv. Nultý ročník. Nikdo z našeho klubu tomuto mému nápadu nepřikládal dlouhou životnost. Bylo spoustu poznámek typu : kdo ti sem, do takové řiti světa přijede, ale ono ejhle, modeleláři se zde sjíždějí z celé republiky, takový Pavel Pernica sem jezdí až z Turnova, má už tu dokonce i svého domácího, u kterého je i se svým otcem vždy ubytován.V loňském roce přijeli i soutěžící z Polska, nesmím zapomenout na kluky ze Slovenska, ti účastní pravidelně, a téměř vždy v plné sestavě. Myslím, že Šaňo Schrek nevynechal ještě ani jednu soutěž, taky už má doma hezkou hromádku Havířovských diplomů za první místo.Igor Burger, když nemá čas létat, tak se alespoň přijede podívat cestou z Německa na Slovensko, a podpořit svým osobním šarmem a humorem hlavně Jána Stana ( JOH). Pravidelně od začátku seriálu soutěží se také zúčastňuje i parta akrobatů za Zlína, Marek Peťovský, Pavel Beneš a podle počasí i nestor akrobatů v Čechách, Zdeňa Křižka. Celkem slušnou účast má i Radek Dobrovolný, Kamil Meisl a další.

V době soutěže se rodinný domek chlapců Durčáků v Lutyni přemění v turistickou ubytovnu, podle ranního stavu soutěžících i nálevnu. Spí u něho téměř všichni soutěžící, včetně bodovače Rosti Rozbořila, který  mimochodem odbodoval všechny soutěže jako hlavní rozhodčí.

Myslím, že celý seriál se celkem slušně rozjel, po celou dobu jsme měli velké štěstí na počasí, snad kromě jedné soutěže myslím na jaře 2003, kdy ráno mírně pršelo.K celé pohodě přispívá zřejmě i bufet, kterého se "velmi" ráda zhostila má manželka.Myslím, že uvařit guláš z 8 kilo masa není žádná sranda, ale jak tvrdí Mára, může klidně i pršet, létat se nemusí, ale gulášek musí být. Letos jsme se synem dali do provozu i udírnu, která slaví velké úspěchy, takže i o catering je postaráno.

Letos je to tedy již jedenáctá soutěž, po každé soutěži mám vždy tak týden takové období, kdy si říkám, že příště už se na to vy..., ale to přejde, a začneme pomalu chystat další soutěž a shánět dalši sponzorské dary pro soutěžící, neboť i tím je tato soutěž známa. Vždyť kde dnes na soutěži F2B je tolik cen, že dostane každý, a vítězové i nějakou stavebnici letadla.

Chtěl bych poděkovat všem , kteří mi s organizováním těchto soutěží pomahali, a doufám budou pomáhat, a také bodovačům a startérovi. Není to žádná sranda, sedět tam celý den a hledat chyby tam, kde podle soutěžících téměř nejsou.

Takže 7.10. 2006 na dráze nashledanou

                                                                        Zdeněk Špatenka (Fatman)